Żłobek Miejski nr1 w Świdnicy ul. Mieczysława Kozara Słobódzkiego 26 tel. (074) 640-99-03
email. zlobek11@wp.pl

Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w żłobku

  1. Jadłospisy konstruowane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków.
  2. W żłobku realizowane są diety podstawowe oraz diety eliminacyjne.
  3. Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu o zaświadczenie od lekarza specjalisty zgodnie z obowiązującym regulaminem organizacyjnym /lekarz określa rodzaj diety oraz listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych a nie rodzic.
  4. Wszystkie produkty „zastępcze” przeznaczone do realizacji diet eliminacyjnych, nie zamieszczone w specyfikacji Żłobka muszą być dostarczone przez rodziców /szczelnie zapakowane z odpowiednio długą datą ważności/. Rodzaj i ilość produktów należy skonsultować z intendentem żłobka.
  5. Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych TYLKO w oparciu o prośbę /oświadczenie/ rodziców.
  6. W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:
  • stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym harmonogramem /planem dnia/.
  • urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis /zdrowa dieta/.
  • brak pojadania między posiłkami.
  • właściwe podejście praktyczno – psychologiczne do konsumpcji posiłków przez dzieci /w żłobku maluszki nie są zmuszane do jedzenia tylko umiejętnie zachęcane/.
  • właściwą kulturę spożywania posiłków /swoboda, przyjazna atmosfera – bez zabawy i telewizji.
  • kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, później posługiwania się łyżeczką; spożywanie posiłków w grupie – dzieci lubią jeść w towarzystwie, szczególnie rówieśników/
  • bardzo małe ilości w menu maluszków słodyczy /cukierków, czekolad, batonów itp.
  • kształtowanie nawyku mycia rąk przed posiłkiem /w zależności od wieku/.


 


Opracowała Agnieszka Domańska – specjalista ds. żywienia i HACCP